NIEUW: kraamzorg

Hier mag een bubbeltje op gedronken worden 🍾 Eindelijk is alles rond en kan ik delen waar ik al weken mee bezig ben. Naast mijn werk als doula en kraambehandelaar ben ik straks ook kraamverzorgende! Ik kijk er enorm naar uit om ook in deze bijzondere periode iets waardevols te kunnen toevoegen.

En jongens, ik ben me toch een geluksvogel, ik word namelijk begeleid door wijze vrouwen Siri Amrit Khalsa en Jolien Bolhuis. Warme, betrokken mensen die jou als (nieuwe) ouder echt zien. Ik kon me geen betere mentors wensen. Lees hieronder mijn motivatie.

“Dat Nederland uniek is in het aanbieden van kraamzorg aan (op)nieuwe ouders is wat mij betreft echt iets om trots op te zijn. De bijzondere tijd na de geboorte van een kind kan enorm bepalend zijn voor het verdere leven van het kind, maar ook de ouders. Interessant vind ik het dat er vanuit de overheid een programma loopt om het belang van de eerste 1000 dagen van een kind te benadrukken en er tegelijkertijd nieuwe plannen zijn voor integrale bekostiging. Mijns inziens hebben deze plannen geen positieve uitwerking op de eerste 1000 dagen van een kind, wanneer de ouders geen volledige keuzevrijheid meer hebben in waar, hoe en met wie te bevallen. Ik vertrouw er op dat de kamer minister Ernst Kuipers tot andere inzichten brengt en dat we ons huidige systeem door kunnen zetten. 

Een systeem waar absoluut nog heel wat winst te behalen valt als we ouders en met name zwangeren echt als middelpunt gaan zien. Als kraamverzorgende wil ik ‘mijn’ gezinnen zacht laten landen in de nieuwe samenstelling door hen aan te moedigen genoeg te rusten en te luisteren naar hun intuïtie. Graag ondersteun ik het herstel met voedende maaltijden en ontspannende massages. Dit allemaal naast de reguliere controles en taken. Ik kies bewust om mij op te laten leiden door ZZP kraamverzorgende Siri omdat er extra aandacht is voor rust, voeding en massage. Ik kan me vinden in de overtuiging dat een pas bevallen moeder baat heeft bij de 40 dagen rust periode en zoveel mogelijk gedragen wordt. Daarnaast kijk ik er naar uit de kennis en protocollen eigen te maken die bij het werk van een kraamverzorgende horen. De combinatie van ‘reguliere’ kraamzorg plus de voordelen van natuurlijk kraamzorg en voeding geïnspireerd op de Ayurvedische keuken. 

Het werken als ZZP kraamverzorgende heeft voor mij echt meerwaarde omdat je vooraf al een relatie met de ouders kan opbouwen en zij weten wie er bij hen in huis komt na de bevalling. Ik ben ervan overtuigd dat als we nieuwe ouders op een liefdevolle, warme manier ondersteunen in deze levensveranderende gebeurtenis, dit een positieve uitwerking heeft op het verdere leven. Ik zie (ZZP) kraamzorg ook als preventieve zorg die problemen in de toekomst kan voorkomen of minimaliseren. Ouders die goed gehecht zijn met hun kind(eren) en bevestigd worden in hun manier van ouderschap kunnen een veilige haven bieden waar gezonde en zelfverzekerde kinderen opgroeien. En als de wereld momenteel iets kan gebruiken dan zijn het liefdevolle mensen die het goed voorhebben met de wereld.”

Vanaf juli 2022 neem ik kraamcliënten aan. Het gaat wel super hard - juli, aug en okt zitten vol. In sept, nov en dec heb ik nog elk 1 doula of kraam plek.

Nynja Smit